Wat is COPD?

COPD is de afkorting van de Engelse benaming: Chronic Obstructive Pulmonary Disease, letterlijk vertaald: chronisch obstructieve longaandoening. COPD is een verzamelnaam voor chronische bronchitis, waarbij sprake is van langdurige ontstekingen in de luchtwegen en longemfyseem, waarbij het longweefsel minder elastisch of rekbaar is geworden. Vroeger werd ook het woord CARA gebruikt. Bij COPD heeft men vooral last van benauwdheid, het ophoesten van slijm en soms een fluitende/piepende ademhaling. Ook spelen vaak vermoeidheid en een verminderde belastbaarheid mee.

Bewegen en COPD

Iedereen met COPD heeft baat bij goede en voldoende lichaamsbeweging.
Dat kan zijn traplopen, fietsen, wandelen. Kies een vorm van bewegen waar u plezier in heeft. Zo kunt u op eenvoudige wijze veel beweging in uw dagelijkse leven inbouwen. Belangrijk daarbij is om per week duidelijke en haalbare doelen voor uzelf te stellen. Verder is regelmatig oefenen belangrijker dan af en toe bewegen.

Norm gezond bewegen: een half uur matig intensieve lichamelijke activiteit op tenminste vijf, maar bij voorkeur alle dagen van de week.
Daarnaast is het verstandig om uw medicijnen volgens doktersvoorschrift te gebruiken, dit heeft een positief effect op uw ademhaling en daardoor ook op uw bewegingsmogelijkheden.

Voeding en COPD

Gezond eten is bij COPD essentieel. Vaak is de eetlust verminderd door benauwdheid, terwijl het lichaam juist meer energie verbruikt voor de ademhaling. De inname van calorie- en vitaminerijke voeding kan onderdeel uitmaken van de behandeling. Als u hier meer informatie over wilt hebben, kunt u contact opnemen met een diëtist. U kunt bij uw verwijzer, zoals longarts of huisarts, informeren of dit voor u van toepassing is.

COPD Oefenprogramma

Verwijzing
De huisarts kan u op basis van longfunctiegegevens en uw klachtenpatroon verwijzen naar de fysiotherapeut. Het kan ook zijn dat u eerst bent doorgestuurd naar de longarts. De longarts bepaalt aan de hand van longfunctie en inspanningstesten de ernst van de COPD. Afhankelijk van de uitslag wordt u verwezen naar de fysiotherapeut.

Het COPD Oefenprogramma is erop gericht om onder begeleiding van een fysiotherapeut uw conditie te verbeteren. U beïnvloedt zowel uw uithoudingsvermogen als de kracht in de spieren van uw armen en benen. Alledaagse activiteiten kunnen u op den duur minder inspanning gaan kosten. Behalve voor conditie-verbetering heeft de fysiotherapeut ook aandacht voor uw ademhaling. De fysiotherapeut leert u een aantal ademhalingsoefeningen om o.a. het slijm beter op te kunnen hoesten. Tevens let de fysiotherapeut tijdens inspanning op het tempo waarin u actief bent zodat u ook het gevoel van kortademigheid zou kunnen beïnvloeden.

Werkwijze
Tijdens het eerste bezoek maakt u kennis met de fysiotherapeut die met u spreekt over uw klachten, verwachtingen wederzijds en de reactivatie. Ook bespreekt de fysiotherapeut tijdens het introductiegesprek hoe vaak u komt trainen.

De meeste mensen met COPD trainen 2/3 maal per week 45min. tot 1 uur onder begeleiding Na het introductiegesprek gaat u samen met de fysiotherapeut naar de oefenruimte waar u o.a. uitleg krijgt hoe de apparatuur werkt en op welk niveau u uw training gaat beginnen. Het niveau van uw training is afhankelijk van uw lichamelijke toestand, die onder andere wordt bepaald door uw inspanningsvermogen, de ernst van de COPD en mogelijke aanwezigheid van blessures. U traint als het kan in groepsverband, maar daarbinnen volgt u uw eigen trainingsprogramma. De eerste paar keer begeleidt de fysiotherapeut u bij de gehele training. In de loop van de tijd traint u steeds zelfstandiger en zal de fysiotherapeut u coachen.

Behandeling

Het trainen bestaat uit 2 onderdelen. Ten eerste verbetert u uw inspanningsvermogen door middel van conditietraining. Hierbij kunt u denken aan fietsen op een hometrainer, lopen (eventueel op een loopband), roeien en traplopen. Ten tweede gaat u uw spierkracht verbeteren, dat wil zeggen krachtgerichte oefeningen voor armen en benen. De begeleiding bestaat uit:

  • Een trainingsprogramma op maat
  • Adviezen voor een efficiënte ademhaling
  • Indien nodig controle van de hoeveelheid zuurstof in het bloed (saturatiemeter).

Zodoende kunt u op een verantwoorde wijze sporten. U traint in uw eigen tempo en volgt uw eigen programma. Dit individuele programma wordt regelmatig aangepast aan uw mogelijkheden. Deze oefengroep wordt begeleid door Rosemary Kracht op maandag van 13.00 – 15.00 uur en door Sander Jacobi op donderdag van 13.00 – 15.00 uur.